2020 YAMAHA WR250R REVIEW – HET IS GELIJK AAN EEN GIBBON EEN AK-47 TE GEVEN

Artikelen

Gepubliceerd op 27 maart, 2020 |door Boris

0

Dat is een goed teken voor een WR.

Mij een crossmotor geven is als een gibbon een AK-47 geven. Het is hilarisch. Veel lawaai. Geschreeuw. Spullen die ontploffen. Enorme hilariteit voor een tijdje, en dan veel tranen, spijt en verwijten.

Dat ben ik en een crossmotor.

In dit geval, een licht aangepaste 2020 Yamaha WR250R, die is zo echt een crossmotor als crossmotoren krijgen – alle spiky knobbies, uitdagende zadelhoogte, en grimmige wreedheid.

Ik staarde naar het voor een lange tijd, toen het zat in mijn garage.

“Wat ben ik verondersteld om te doen met deze?” vroeg ik mezelf steeds weer af. “Lezers zullen een goede recensie verwachten. En een fatsoenlijke recensie houdt in dat ik hem de lucht in slinger, van een berm afsla en over omgevallen bomen heen stuur.”

Mijn vrouw nam een afscheidsfoto van me om die middag aan de reddingsploegen te overhandigen.

Nu kan ik de WR zeker de lucht in sturen. Ik kan elke motor de lucht in sturen. De landing kan ik niet garanderen. Hetzelfde geldt voor de hot-berm actie en de wheelies over boomstammen. Dit kan allemaal in gang worden gezet. Niets ervan kan worden voltooid met iets dat lijkt op gratie.

Ik heb een beetje vuil gereden. Soms een heleboel in één keer. Sommige stukken waren zeer uitdagend, zelfs voor ervaren zandrijders. Ik ben er niet goed in. Ik ben er zelfs niet erg goed in. Natuurlijk, ik snap het en ik weet wat ik moet doen als zich verschillende scenario’s voordoen, maar er zijn twee problemen.

Het was niet zo diep.

Probleem De Eerste. Ik rijd niet vaak genoeg op onverharde wegen om deze vaardigheden aan te scherpen, en het duurt even (een paar uur) voordat enduro-rijden een reflex voor me wordt.

Het tweede probleem. Ik ben nog geen jaar 60, en ik heb zware blessures die me beletten te bewegen als het jachtluipaard dat ik ooit was.

We hebben hier een beetje regen gehad.

En omdat het beuken met een crossmotor een enorme uitdaging is, zou er tijdens mijn dienst niets van dat sexy spul gebeuren.

We zijn ook in de greep van een pandemie, en mijn gebruikelijke kiekjesman, Nick Edards, vragen om uit mijn isolement te komen om te fotograferen hoe ik op het land sta te schijten, was geen optie.

Wat moest ik doen?

Eenvoudig. Doe het zelf, Borrie. Trek je nauwelijks gebruikte dirt-riding uitrusting aan, en ga dan ergens niet-zo-verschrikkelijk dood.

Dus vorige week, hulde ik mezelf in harnas, laarzen, en de beste dirt-helm ter wereld, en vertrok om Mt Royal National Park en omgeving te verkennen.

Het kostte me vijf minuten om weer rechtop te staan.

Alleen.

Ja, dit is een kardinale zonde. Niemand zou alleen moeten gaan dirt-riden om duidelijke redenen.

Ik ging toch. En als je iemand had willen vinden die gemotiveerder was dan ik om die dag niet te crashen, dan had je gefaald.

Ik vond het een hele troost dat het WR mijn rit was.

Ik vind de aftermarket kuip erg mooi.

Het is een bij-woord voor betrouwbaarheid en robuustheid. En als je er alleen op uit trekt – en dat zou je niet moeten doen, maar als je het doet, neem dan iets dat moeilijk te slopen is, elke keer start en je thuisbrengt, zelfs als je milt lekt.

De WR250 is dat.

Greg Yager, die een bedrijf runt dat avontuurlijke ritten maakt, RideADV genaamd, kan ze niet genoeg prijzen, en hij heeft er 20 van. Ik heb zijn mening met grote belangstelling gelezen.
“Deze motoren zijn ongelofelijk betrouwbaar. We hebben er meer dan 350.000 km mee gereden en nog nooit een probleem gehad. Het enige wat ze nodig hebben is regelmatig onderhoud – we hoeven de kleppen niet eens te stellen.”

Goed nieuws, dacht ik. Ik heb in dertig jaar geen ventiel geshimd.

“We hebben één motor met 57.000 km op de teller – meestal off-road, waaronder zeven keer door de meedogenloze Simpson Desert. De enige keer dat we de moersleutels tevoorschijn halen is voor regelmatig onderhoud. De kleppen hebben nog geen afstelling nodig gehad en we hebben nog steeds de originele bougie…”

Het is net een make-up spiegel, dames.

Mt Royal is niet de Simpson Desert, dacht ik. Ik zal lief zijn.

“In 46 jaar rijden en werken op crossmotoren ben ik nog nooit zo’n betrouwbaar model tegengekomen. De motor is kogelvrij en kan onvoorstelbaar veel misbruik aan. We verversen gewoon olie, filters en banden, en onze motoren blijven leveren. Het zijn de beste adventure bikes die er zijn, en zeker de motor bij uitstek voor een probleemloos avontuur rond de wereld.”

Dit is belangrijk, vooral voor sukkels als ik.

Ik moet ervan overtuigd zijn dat de motor waarop ik zit me ook thuisbrengt, wat ik er ook mee of mee doe. Er met een boom op slaan en huilen omdat hij 60 km van de dichtstbijzijnde telefooncel niet wil starten is wat ik voor me zie als iemand tegen me zegt: “Dirt bike ride!”

Ik heb foto’s gezien en reviews gelezen van dirt goden die me vertellen dat de WR met gemak al het harde enduro-werk aankan.

Een bord dat de schoonheid van Mt Royal bevestigt.

Ik wilde graag weten of hij kan doen waarvoor ik een motor als deze zou kopen – echt avonturieren.

Laat ik het in één zin uitleggen.

Een volgeladen 1250cc adventure bike oppikken net nadat je jezelf met 60 km/u in een lepelafvoer hebt gegooid, is klote.

Hier volgt nog een makkelijke zin.

Een adventure bike van 800 cc 224 keer op één dag optillen is ook klote.

Gewicht is iets verschrikkelijks als het wordt gecombineerd met zwaartekracht of traagheid.

Ik zal geen woord meer horen over “True Horizons”. Ik was alleen en in dreigend gevaar elke seconde.

Dus als je niet goed bent in onverhard terrein, of in gewichtheffen, en je wilt een motorfiets die letterlijk naar plaatsen kan gaan waar grotere motoren niet durven te komen, of die vaardigheden vereist die je niet hebt, dan is de keuze snel gemaakt.

Tuurlijk, als je goed bent in onverhard terrein, dan zul je de WR250R niet tekort komen. En Yamaha heeft nog andere WR250’s – de WR250F en de WR250FX – en die zijn een stuk hariger op de borst dan de zachtere R-uitvoering. Waarom? Wel, Yamaha ziet de WR250R als een soort lichtgewicht uberavonturierstoer, voornamelijk om de redenen die ik hierboven heb opgesomd – lichtgewicht, bedieningsgemak en betrouwbaarheid. Op geen enkel moment wenste ik dat er meer bedieningselementen in mijn handen zouden vallen, of dat de lak zou glanzen in de stervende zonnestralen.

Het is een geweldige instapmotor als je de Tenere 700 wilt, maar het op dit moment gewoon te veel is. Als je goed wordt op de WR250R, word je een god op de grotere.

Zoals ik al zei, het is een eenvoudige motor en precies wat je nodig hebt als je echt op ontdekkingstocht wilt.

Het is rechtop. Dus ik ben aan het winnen.

Ik heb verkend. Ik ging helemaal naar het einde van het hoofdpad van Mt Royal. Ik zag een angstaanjagend gezicht. Een forse vrouw van middelbare leeftijd in een vleeskleurige bikini was een krat Four-Ex aan het uitladen uit de achterbak van een kleine 4WD op het kampeerterrein waar ik langsreed. Ze knikte naar me, terwijl haar mannelijke partner snel zijn naaktheid in een haveloze handdoek wikkelde.

De weg zelf was gemakkelijk. Glad en onverstoorbaar, net als mijn voortgang. De vegetatie is nogal uniek in dit op de Werelderfgoedlijst opgenomen park. Dit is een van de laatste vreemde gematigde regenwouden aan de oostkust.
Dus ik ging naar het eind waar de poort is, en ging toen terug de berg op en nam een andere splitsing.

“Unmaintained Road” stond er op het bord.

Ik kon in de verte het geloei van oerwoud elanden horen.

Cool, dacht ik. Dit is vast een grotere uitdaging dan het vuurpad.
En dat was het ook. Het was steiler, bezaaid met greppels, en met een duizelingwekkende afdaling die me evenveel deed huiveren als doodschrikken. En dat is wat dit soort rijden te doen heeft – je moet voorzichtig zijn en je moet stoutmoedig zijn. En je moet weten wanneer je dat moet zijn. En als je alleen bent, moet je je mannetje staan, want het parcours kan zonder waarschuwing veranderen.
Ik sukkelde zo’n 15 km door, mijn benzine in de gaten houdend via een van de twee dagtellers.

De WR250R waarop ik zat, was een beetje aangepast.
Hij had een 13.Hij had een 13.5 liter Safari tank, een cool uitziende glasvezel kuip, een GYTR bash plate, een Scaggs Moto Designs slim-rack, een paar Barkbusters, en een stickerset.

Dus hij had een groot bereik (ik schat zo’n 180-200 km), wat cruciale extra uitrusting voor het serieuze werk, en hij zag er heel serieus uit.

De vering op de WR is echt eersteklas – het is bijna geruststellend hoe het hobbels absorbeert. De WR is groot, maar niet overweldigend groot, en licht (134 kg nat), dus hij is heel gemakkelijk te manoeuvreren in krappe situaties. Omdat ik alleen was, probeerde ik die tot een minimum te beperken. Ik had geen zin om terug te hinken naar de bikinidame en haar naakte partner en om hulp te vragen.

Ik kwam ongeschonden en zeer tevreden met mezelf uit het oerwoud tevoorschijn. Ik was niet alleen niet dood, ik was zelfs niet verminkt.

Onverminkt.

Ik reed terug naar de stad aan een kruissnelheid van 100-110. De WR250R is niet ongelukkig bij die snelheden op het asfalt, al moet hij wel wat terugschakelen als hij een heuvel tegenkomt.

Ik parkeerde hem in mijn garage en bekeek hem onder het genot van een biertje.

Zo ziet het standaardmodel eruit, mocht je het je afvragen.

Ik had het gevoel dat mijn algehele geluk een stuk groter zou kunnen worden met zo’n ding in mijn schuurtje.

Voor speciale gelegenheden, begrijpt u.
Hij kost slechts een schouderophalen van 999 dollar. Wat in mijn ogen geen groot bedrag is voor een motor die je naar plaatsen brengt en je dingen laat zien die je voor altijd bij zullen blijven.

En dan brengt hij je ook nog thuis.

AlLE SPECS kun je hier vinden

Tags: Dirt, NIEUWE MODELLEN, Ritten, WR250R, Yamaha

Over de auteur

Boris is een schrijver die in de loop der jaren aan veel tijdschriften en websites heeft meegewerkt, een paar van die dingen ook heeft geredigeerd, en een paar boeken heeft geschreven. Maar zijn belangrijkste bijdrage is mensen kwaad maken. Hij voelt dat dit zijn roeping in het leven is en iets wat hij serieus neemt. Hij houdt ook van whisky, whisky en de manier waarop meisjes op tafels dansen. En motorrijden. Daar is hij ook erg enthousiast over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *