Black-tailed Jackrabbit (Lepus californicus)

Fotografia Black-tailed Jackrabbit

TPWD ©

Opis Black-tailed Jackrabbit jest dużym, długouchego królika z otwartych łąk i pustynnych zarośli na Zachodzie. Jego futro jest koloru ciemnego buforu z czarnymi plamkami, a jego czarno zakończone uszy są prawie tej samej długości co tylne łapy. Historia życia Black-tailed Jackrabbit spędza większość swojego dnia odpoczynku w porysowany-out zagłębienia w ziemi. Zazwyczaj są one najbardziej aktywne o zmierzchu i przez całą noc. Pod osłoną ciemności, mogą żerować z względnego bezpieczeństwa.
Jackrabbits są ścisłe wegetarian. Wiosną i latem żywią się koniczyną, lucerną i innymi obfitymi roślinami zielonymi. Podczas chudych jesiennych i zimowych miesięcy, utrzymują się z roślinności drzewiastej i suszonej.
Jackrabbits zawsze wydają się być na ich straży. Są bardzo czujni na swoje otoczenie i czujni na potencjalne zagrożenia. Opierają się na ich prędkości, aby uciec drapieżników, a jeśli są one na tyle szczęśliwy, aby uciec, będą błyskać biały spód ich ogona, aby ostrzec innych jackrabbits w obszarze.
Czarny ogon Jackrabbits mate przez cały rok. Mają jeden do czterech miotów rocznie z jednym do ośmiu młodych w miocie. Młode jackrabbits rodzą się jasnooki i aktywny, a po zaledwie jeden miesiąc, mogą one wyżywić się dla siebie. Jackrabbits może żyć do ośmiu lat w środowisku naturalnym, ale jak wiele innych zwierząt, muszą zmagać się z drapieżnikami. Jastrzębie, kojoty i borsuki należą do drapieżników, które regularnie polują na żako. Siedlisko Koziorożce można znaleźć na terenach zaroślowych, preriach i łąkach. Są one często związane z pastwiskami, które były wypasane przez zwierzęta gospodarskie. W przeciwieństwie do innych zwierząt, które potrzebują gęstych zarośli, żako wykorzystują dużą widoczność pastwisk, aby zauważyć drapieżniki, zanim one zauważą je. Dystrybucja Żbiki występują na większości obszaru zachodnich Stanów Zjednoczonych i w Teksasie, z wyjątkiem części położonych daleko na wschodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *