Zwartstaarthaas (Lepus californicus)

Foto van het Zwartstaarthaas

TPWD ©

Beschrijving Het Zwartstaarthaas is een groot, langoor konijn van de open graslanden en woestijn struikgewas van het Westen. Zijn pels is donker bruin met zwarte strepen, en zijn zwart gespitste oren zijn bijna even lang als zijn achterpoten. Levensgeschiedenis De zwartstaartige konijn brengt het grootste deel van zijn dag door in een uitgegraven holte in de grond. Over het algemeen zijn ze het meest actief in de schemering en gedurende de nacht. In het donker kunnen ze relatief veilig foerageren.
Jackrabbits zijn strikte vegetariërs. In de lente en zomer voeden ze zich met klaver, luzerne en andere overvloedige granen. In de magere herfst- en wintermaanden leven ze van houtachtige en gedroogde vegetatie.
Jackrabbits lijken altijd op hun hoede te zijn. Ze zijn zeer alert op hun omgeving en waakzaam voor mogelijke bedreigingen. Ze vertrouwen op hun snelheid om roofdieren te ontwijken en als ze het geluk hebben te ontsnappen, knipperen ze met de witte onderkant van hun staart om andere jakrabben in de buurt te waarschuwen.
Zwarte jakrabben paren het hele jaar door. Ze krijgen één tot vier worpen per jaar met één tot acht jongen per worp. Jonge konijnen worden met heldere ogen en actief geboren, en kunnen al na een maand voor zichzelf zorgen. In het wild kunnen konijnen tot acht jaar oud worden, maar net als veel andere dieren hebben ze te kampen met roofdieren. Haviken, coyotes en dassen behoren tot de roofdieren die regelmatig op de konijnen jagen. Habitat Zwartstaart-Jackrabbits komen voor op kreupelhout, prairies en weilanden. Ze worden vaak geassocieerd met weilanden die begraasd zijn door vee. In tegenstelling tot andere dieren die dichte begroeiing nodig hebben, maken jakrabbits gebruik van de goede zichtbaarheid van weilanden om roofdieren te spotten voordat zij hen spotten. Verspreiding De jakrabbits komen algemeen voor in het grootste deel van het westen van de Verenigde Staten en in Texas, met uitzondering van de uiterste oostelijke delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *